Párás ablak: Hogyan előzhető meg a penészesedés?

A párás ablak későbbi eredménye a penész. Az tudvalevő, hogy a penész a magas páratartalmú helyiségekben alakul ki. Elég 2-3 párásabb nap, és a penész máris felütötte fejét az otthonunkban. De mi köze ehhez az egészhez az ablakunknak? Máris kiderül…

Mivel a penész kialakulását megfelelő szellőztetéssel megelőzhetjük, ezért most nézzük azokat a megoldásokat, amelyeket egyenesen az ablakba szerelnek a gyártók.

Párás ablak, penészesedésre hajlamos nyílászárók megoldása:Szellőztetőelemek a nyílászáróban

  1. Falc szellőző: a légnyomáskülönbség segítségével történik a szellőzés
  1. Fix hozamú szellőző: nyílt égésterű gázkészülékek használata esetén kötelező elem a szén-monoxid mérgezés megelőzése érdekében.
  1. Higroszabályzású szellőző: Nagy előnye, hogy a páratartalom változására nyílik vagy záródik a beépített szellőző.  
  1. Hőcserélős, szellőztetési rendszer: Létezik gravitációs és gépi rendszer is. Gravitációs megoldásnál a föld hőjével fűtjük, vagy hűtjük a beáramló friss levegőt. A gépi rendszernél az elszívott levegő hőjével oldjuk meg ugyanezt. A kutatók már azt is kimutatták, hogy aki a gépi hőcserélős szellőztető rendszerű házban lakik az akár 1,5-2 évvel is tovább élhet, mint ha nem ilyen házban élne, a folyamatosan megfelelő pára- és oxigéntartalmú, tiszta levegőnek köszönhetően.

Címkék:

abai ablak, ablak, penészes ablak, párás ablak