Betörésvédelem nyílászárókon

Egy 10. emeleten vagy penthouse lakásban nem kell attól tartani, hogy a betörők az ablak felől támadnának, családi házban vagy földszinti lakásoknál azonban már igen. Éppen ezért nem mindegy, milyen a betörésvédelem az ablakunk által otthonunkban.

Betörésvédelem 1: Hogy ne tudják kiemelni…

Ehhez az kell, hogy az ablak ne hagyományos görgős vasalatú legyen, hanem tartalmazzon úgynevezett alsó gombafejes zárási pontot. Ezzel meggátolhatjuk az ablak kiemelését.  Fontos tudni, hogy minél több gombafejes zárópont és acél zárfogadó van az ablakban, annál biztonságosabb.

Betörésvédelem2:Hogy ne tudják betörni…

Vannak gyárilag ragasztott biztonsági üvegek, de utólagos fóliázással is megerősíthető az ablak. Ez utóbbival az a probléma, hogy 4 évente cserélni kell. Ha ezt nem tesszük meg, az ablaküveg újra törhetővé válik.  

Betörésvédelem 3:Hogy ne tudják feltörni…

Az ablakokon legtöbbször olyan kilincs található, amely könnyen feltörhető. Azonban léteznek úgynevezett SECUSTIC kilincsek. Ezeket kívülről már képtelenség elforgatni.

Ennél is nagyobb biztonságot nyújtanak a gombos kilincsek. Ezek lényege, hogy a gomb megnyomásával tudjuk csak nyitni az ablakot.

Ennél is biztonságosabb a kulcsos kilincsek, amelyeket egy kulcs segítségével lehet csak nyitni. így kívülről feltörni képtelenség.

Betörésvédelem 4:Ablakbiztonsági jelzések – ezeket figyelje az ablak tájékoztatóján

A RC jelzést kell keresnie, ez ugyanis az ablak ellenállási képességét jelöli. Minél nagyobb az RC értéke, annál biztonságosabb az ablak.

  • RC1: Védelmet nyújt az emberi test által okozott igénybevétel, ugrás, rúgás, vállal való ütközés ellen. A feszítőszerszámok ellen viszont alacsony védelmet nyújt. Kevés a nyugodt éjszakákhoz.
  • RC2: Védelmet nyújt kisméretű csavarhúzó, csőfogó és ék ellen.
  • RCK3: Védelmet nyújt nagyméretű csavarhúzó és lapos pajszer ellen.
  • RC4: Védelmet nyújt ütőszerszámok, fejsze, kalapács, véső, csapszegvágó, akkumulátoros fúró, kézi fémfűrész és lemezvágó olló ellen is.

Címkék:

abai ablak, ablak, ablakbiztonság, betörésvédelem