Ablak tisztítás, karbantartás? Így csinálja...

Az ablak is egy olyan szerkezet, amely karbantartást igényel. Ha erre nem gondolunk, akkor az ablakunk jó pár évvel korábban szorul a cserére. Milyen probléma lehet a rossz ablak tisztítás vagy karbantartás eredménye?

- párásodás

- penészedés

- korrózió

- szorulás, akadás

Na de hogyan kerülhetjük el ezeket a problémákat, és hogyan növelhetjük meg az ablakok élettartamát?

Ablak tisztítás, karbantartás tippek:

  1. A gyári védőfóliát hamar vegyük le az ablakról, máskülönben rásülhet a keretre!
  1. Az ablak tisztítás során figyeljünk, hogy soha ne súrolószerekkel, kefékkel tisztítsuk. Puha ronggyal, tisztítószeres vízzel mossuk át az keretet és az üveget is. A koncentrált savakat, lúgokat vagy acetont tartalmazó készítmények használatát kerüljük.
  1. A gumitömítéseket is gyakran mossuk le vízzel. Egy speciális olajjal pedig évente legalább egyszer töröljük át. Ezt a munkát inkább karbantartóval végeztessük el. Figyelem: sima olajjal ne próbáljuk a gumitömítéseket tisztítani, mert megtapad rajta a por, amitől a tömítés ragadós lesz.
  1. A vízkifolyókat is tisztítsuk ki néha, hogy a bejutott víz mindig szabadon tudjon távozni. Ezt is érdemes szakemberre bízni.
  1. A vasalatokat, valamint a látható mozgó alkatrészeket is kenjük át évente legalább egyszer olajjal.
  1. Évente kétszer ellenőrizzük az ablakokat, hiszen használat közben elmozdulnak az eredeti beállítások. Ettől pedig rés keletkezhet a szárny és a keret között. Ez azért fontos, mert a megelőzés mindig olcsóbb, mint a javítás.

Címkék:

abai ablak, ablak, ablak karbantartás, ablak tisztítás