Legfrissebb szaktanácsaink

Hőszigetelő ablak - Innen ismeri fel az előnyeit

Az utóbbi időben nagyon felkapott lett az energiatakarékos ablak, mint téma. Nem véletlenül, hiszen a jól megválasztott nyílászárókkal egy 50 négyzetméteres lakás akár havi több tízezer forintot is megtakaríthat. És minél több a négyzetméter, annál több marad a pénztárcában, ha nem hamarkodjuk el az ablakválasztást.

Létezik három tulajdonság, amely nagyban befolyásolja, hogy egy ablak pazarlóan vagy takarékosan bánik a fűtésdíjakkal.

Tovább olvasom

Ablaküveg: Az ablakválasztás egyik sarkalatos pontja

Érdekes, hogy míg egy festménynél senki nem figyel a keretre, addig az ablakoknál minden figyelem arra irányul. Pedig egy nem megfelelő minőségű ablaküveg sok gondot okozhat otthonunkban. Hogy ezt elkerüljük, jöjjön néhány jó tanács, amit érdemes megfogadni ablakvásárlás előtt.

Tovább olvasom

Hangszigetelő ablak: A nagy zaj teszt

Utcafrontra néző lakásoknál hatványozottan fontos, de csendes utcákban is hasznos, ha ablakunk megfelelő hangszigetelő képességgel bír. Egy ablak jó hangszigetelő képességére több jel is mutat. Nézzük, melyek ezek.

Tovább olvasom

Betörésvédelem nyílászárókon

Egy 10. emeleten vagy penthouse lakásban nem kell attól tartani, hogy a betörők az ablak felől támadnának, családi házban vagy földszinti lakásoknál azonban már igen. Éppen ezért nem mindegy, milyen erős az ablakunk.

Tovább olvasom

Párás ablak: Hogyan előzhető meg a penészesedés?

Az tudvalevő, hogy a penész a magas páratartalmú helyiségekben alakul ki. Elég 2-3 párásabb nap, és a penész máris felütötte fejét az otthonunkban. De mi köze ehhez az egészhez az ablakunknak? Máris kiderül…

Mivel a penész kialakulását megfelelő szellőztetéssel megelőzhetjük, ezért most nézzük azokat a megoldásokat, amelyeket egyenesen az ablakba szerelnek a gyártók.

Tovább olvasom

Ablak beépítés szakemberekkel szakszerűen

Sok olyan levelet, telefont kapunk, hogy az ablakkal valami baj van.

Az ablakon bejön a „cúg”.

Az ablak nehezen csukódik.

Az ablak még nehezebben nyitódik.

Nos, ezeknek az eseteknek a 90%-ban nem az ablak a hibás, hanem a nem szakszerű beszerelési munkálatok. Ezért most összeszedtük Önnek, mire figyeljen, mikor a szakemberek nekiállnak beszerelni a nyílászárókat.

Tovább olvasom

Ablak tisztítás, karbantartás? Így csinálja...

Az ablak is egy olyan szerkezet, amely karbantartást igényel. Ha erre nem gondolunk, akkor az ablakunk jó pár évvel korábban szorul a cserére. Milyen probléma lehet egy rosszul karbantartott ablakkal?

Tovább olvasom

Szellőztetés a lakótérben

Az új építésű, magas hőszigetelési szintű épületekben a lakótér szellőztetése egyre fontosabb. A helyes szellőztetés módszerével a beltérben nemcsak kellemes klímát biztosít, hanem otthonát a károsodástól is megóvja.

Tovább olvasom

Ablakok U értékének kiszámítása

Az ablakok esetében háromféle U értéket különböztetünk meg:

  • Uw (w = window) – ablak össz-hőátadási együtthatója
  • Ug (g = glazing) – üvegezés hőátadási együtthatója
  • Uf (f = frame) – tok hőátadási együtthatója
Tovább olvasom

Műanyag ablakok előnyei, avagy miért érdemes régi ablakainkat műanyagra cserélnünk?

1. A műanyag ablakok elsők az energiahatékonyságban

Az energiahatékony és gazdaságilag előnyös hőszigetelés meghatározó tényezője az ablaktok. A műanyagból gyártott ablakprofilok az alumínium vagy fa ablakokkal összehasonlítva jobb szigetelési értékeket érnek el, tehát a fűtésre fordított energiaköltségeket csökkentik.

Tovább olvasom